Kostpolitik

Vi har gennem længere tid taget tilløb til at gøre kosten på Bjerget Efterskole økologisk. Den 7. december 2016 modtog vi så Det Økologiske Spisemærke i bronze som bevis på, at vi nu er nået et godt stykke af vejen.

Ønsket om at indføre økologi er udsprunget af tanken om, at vi gerne vil undgå tilsætningsstoffer som sprøjtemidler, vækstfremmere mm. i kosten og samtidig gerne vil bidrage til et sundere miljø, bedre dyrevelfærd og samt større bæredygtighed.

Vi anvender så vidt muligt økologiske ingredienser i kosten, og bestræber os på at reducere madspild og tænke i bæredygtighed og sundhed.

Samtidig lever vi i den daglige kost op til de 8 kostråd, som er udarbejdet af Fødevarestyrelsen.
Menuen laves for en uge af gangen, af de elever der er i køkkenet i den pågældende uge.

Menuen laves i samarbejde med køkkenlederen, og ønskerne skal være forenelige med kostpolitikken.

 

Menuen skal hver uge indeholde:

– Hakket kød
– Fjerkræ
– Fisk
– Helt kød/kød i tern

 

I størstedelen af vores retter er 1/5 af kødmængden erstattet af kikærter og rodfrugter. Samtidig introducerer vi gerne fx nye grøntsager, eller tilbereder de traditionelle på nye måde, så eleverne udfordres med nye smagsoplevelser.

 

Vi får to retter til middag hver dag, og har dermed store variationsmuligheder også ernæringsmæssigt.

 

 

Det Økologiske Spisemærke fejres med – økologiske – kanelsnegle.

 

KOSTENS MÅL OG FORMÅL

  • At give eleverne inspiration til sunde kostvaner
  • At give eleverne forståelse for vigtigheden af samarbejde og ansvarsbevidsthed på en arbejdsplads
  • Eleverne tilbreder selv maden med hjælp fra det uddannede køkkenpersonale
  • Eleverne kommer på en uge igennem alle arbejdsområder via en turnusordning
  • Eleverne opnår fællesskab i forbindelse med måltiderne
  • I spisesalen har alle faste pladser, og ved alle borde sidder, en medarbejder, for at understøtte den sociale funktion måltidet har.
  • Der er mødepligt til hovedmåltiderne, der synges til bords før maden, og en elev fra køkkenholdet siger velbekomme efter middagen
  • Vi sætter en stor ære i, at alle skal føle sig velkomne i køkkenet

 

DAGENS MÅLTIDER

Morgenmad, kl 07:15 - 07:35 (Ta' selv bord)

  • Havregryn
  • Hjemmelavet müsli
  • Cornflakes
  • Hjemmebagt grovbrød og rugbrød
  • Groft knækbrød
  • Skæreost
  • Marmelade
  • Honning
  • Gulerodsstave/frugt
  • A-38
  • Vand, mælk, kaffe og te

 Formiddagsmad kl 10:00

  • Hjemmebagte grovboller og gulerodsstave

 Middagsmad kl 12:00 (Bordservering)

  • Varm mad
  • Salat
  • Bi-retterne udgøres i løbet af ugen af 2xforret, 2xdessert og 1x stor salatbar

 Eftermiddagsmad kl. 15:00

  • Frisk frugt
  • Rugbrød med pålæg

 Aftensmad kl 18:00 (Ta' selv bord)

  • Lun ret
  • 5 pålægsfade m. tilbehør
  • Blandet salat
  • Frugtfad
  • Hjemmebagt rugbrød og grovbrød
  • Mælk og Vand
  • Smør

 Aftenskaffe kl 21:00

  • Kage 3 gange om ugen
  • Knækbrød med smøreost
  • Kaffe, the og saftevand

NYHEDSBREV