Måltidspolitik

 

Det skal være spændende og hyggeligt at sætte sig i skolens spisestue. Derfor sidder eleverne ved faste pladser til middagsmad og aftensmad. Ved middagsmaden sidder lærerne selvfølgelig med ved alle bordene, hvor snakken går lystigt over maden

 

Elevernes engagement i planlægningen, tilberedningen og serveringen af maden er omdrejningspunktet for måltidspolitikken på Bjerget.

 

Den enkelte elev har i løbet af et skoleår 10 hverdage i køkkenet sammen med et fast køkkenhold bestående af 4-5 elever. Holdet mødes med køkkenlederen ugen inden, hvor vi sammen planlægger menuen for middagsmaden på deres køkkendag.

 

Vi spiser to retter til middagsmaden kl. 12:00, og der er næsten frit valg for menuens sammensætning. Det skal være sjovt, spændende, sæsonbetonet og sundt. 

I løbet af 5 køkkendage skal der serveres

 

  • Fjerkræ (1 dag)
  • Fisk (1 dag)
  • Vegetar (1 dag)
  • Helt kød/kød i tern (1 dag)
  • 2 desserter
  • 2-3 gange forret/udvidet salatbar

 

 

KOSTENS MÅL OG FORMÅL

  • At give eleverne inspiration til sunde kostvaner
  • At give eleverne forståelse for vigtigheden af samarbejde og ansvarsbevidsthed på en arbejdsplads
  • Eleverne tilbreder selv maden med hjælp fra det uddannede køkkenpersonale
  • Eleverne kommer på en uge igennem alle arbejdsområder via en turnusordning
  • Eleverne opnår fællesskab i forbindelse med måltiderne
  • I spisesalen har alle faste pladser, og ved alle borde sidder, en medarbejder, for at understøtte den sociale funktion måltidet har.
  • Der er mødepligt til hovedmåltiderne, der synges til bords før maden, og en elev fra køkkenholdet siger velbekomme efter middagen
  • Vi sætter en stor ære i, at alle skal føle sig velkomne i køkkenet

 

DAGENS MÅLTIDER

Morgenmad, kl 07:15 - 07:35 (Ta' selv bord)

  • Havregryn
  • Hjemmelavet müsli
  • Cornflakes
  • Hjemmebagt grovbrød og rugbrød
  • Groft knækbrød
  • Skæreost
  • Marmelade
  • Honning
  • Gulerodsstave/frugt
  • A-38
  • Vand, mælk, kaffe og te

 Formiddagsmad kl 10:00

  • Hjemmebagte grovboller og gulerodsstave

 Middagsmad kl 12:00 (Bordservering)

  • Varm mad
  • Salat
  • Bi-retterne udgøres i løbet af ugen af 2xforret, 2xdessert og 1x stor salatbar

 Eftermiddagsmad kl. 15:00

  • Frisk frugt
  • Rugbrød med pålæg

 Aftensmad kl 18:00 (Ta' selv bord)

  • Lun ret
  • 5 pålægsfade m. tilbehør
  • Blandet salat
  • Frugtfad
  • Hjemmebagt rugbrød og grovbrød
  • Mælk og Vand
  • Smør

 Aftenskaffe kl 21:00

  • Kage 3 gange om ugen
  • Knækbrød med smøreost
  • Kaffe, the og saftevand

Sund kost, økologi og de tre mærker

Vi bestræber os på at servere sunde måltider, som lever op til Fødevarestyrelsens 10 kostråd. Vi arbejder også med måltidmærket, som er en anden måde at tænke sund kost ind i hverdagen.

Økologi:

Vi har siden december 2016 haft det økologiske spisemærke i bronce. Vi har prioriteret at indkøbe vores mælkeprodukter og kornprodukter økologiske, for derigennem at være med til at gøre eleverne bevidste om økologi, bæredygtighed og madspild.

vi går bevidst efter fuldkornsmærket og nøglehulsmærket ved indkøb af råvarer og fødevarer i køkkenet.

Vi erstatter i sammenkogte retter og i farsretter 20% af kødmængden med kogte og hakkede kikærter for at tilsætte flere kostfibre og nedsætte kødmængden både af hensyn til sundheden og CO2 udledningen.

Vi introducerer nye grøntsager og tilbereder gerne de traditionelle på nye måder, så eleverne udfordres med nye smagsoplevelser.

Vi får to retter til middag hver dag, og dermed opnår vi store variationsmuligheder i smag, konsistens, farver og ernæringsmæssigt.

NYHEDSBREV