Det usynlige univers

– foredrag med Steen Hannestad om mørkt stof og mørk energi.


De seneste år er vores viden om universet vokset eksplosivt. Vi ved, at universet udvider sig hurtigere og hurtigere, men ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er, at vores univers er fyldt med noget, der betegnes som mørk energi. Samtidig ved vi også, at galakser som vores egen Mælkevej aldrig ville være blevet dannet, hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en ny og eksotisk type stof, der er usynligt, men påvirker sine omgivelser ved hjælp af tyngdekraften. På nuværende tidspunkt ved vi, at det mørke stof og den mørke energi udgør 95% af alt, der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget fortæller Steen Hannestad om den nyeste forskning i kosmologi, samt om perspektiverne for i fremtiden at få svar på spørgsmålet om, hvad det usynlige univers egentlig består af.

 

Steen Hannestad er ansat som professor i teoretisk astrofysik ved Aarhus Universitet. Han er blandt de mest citerede forskere inden for partikelfysik og kosmologi i Norden, og har vundet adskillige priser for sin forskning. Han er en meget aktiv formidler af forskning i kosmologi, astronomi og partikelfysik  - på en letforståelig og spændende måde.

 

Steen Hannested gæstede Bjerget Efterskole den 12. december 2017 som led i fejringen af Bjerget Efterskoles 40 års jubilæum og gav os alle en spændende indblik i universets mysterier!

 

 

NYHEDSBREV